dinsdag 22 juli 2008

Roze Maandag @ Tilburgse Kermis

Vorig jaar deed ik hier op de High Profile weblog al kort verslag van de Roze Maandag op de Tilburgse Kermis. Dit jaar moet ik zeggen, was de grootste kermis van de Benelux nóg gaver! En dan vooral de Roze Maandag, wat veruit de gezelligste dag is op de Tilburgse Kermis (ondanks de regen). Weer staan er ontzettend gave (en ook een paar originele) attracties bij, naast de gebruikelijke oliebolkramen, draaimolens, de Breakdance, Octopus, Booster (dit jaar ook in een XL-variant!) en de Sound Machine.

Een beetje vreemde 'attractie' is bijvoorbeeld een klein kraampje met een grote weegschaal en een meetlat. De eigenaar van de attractie moet jouw exacte gewicht óf lengte schatten. Als 'ie het goed heeft, win je een kleine knuffel. Als 'ie het fout heeft, win je een grote knuffel... hoe bedenk je het? Maar wat stonden daar toch ongelofelijk veel mensen naar te kijken! Raad 'ie het, of niet?

Enig minpunt was dit jaar toch echt het reuzenrad. Er is een hele rel om geweest hier in Tilburg, omdat het groooooote reuzenrad van vorig jaar dit jaar niet welkom was, omdat die meer opbouwtijd nodig had dan de gemeente hem wilde geven. Uiteindelijk staat er nu het EuropaRad die veel kleiner is. Ook leuk, maar Tilburg wil toch meer...
P210708_2309

Opvallend was dat de attractie met de langste wachtrij een wel heel mooi ontworpen spookslot was, genaamd Psycho. De buitenkant van dit spookslot was een attractie opzich; een grote, pratende boom vóór het spookslot met allerlei bewegende hekken, palen etc. en echte acteurs die je binnen flink laten schrikken. Super mooi gemaakt!
P210708_2233

En als je dan alle attracties hebt gehad, krijg je eenmaal thuis de volgende foto... tja, dat is Roze Maandag! :-)
080721_212730_0596_l

Mocht je nog een avondje vrij hebben, ga dan zeker even een kijkje nemen! De Tilburgse Kermis is er nog t/m zondag 27 juli.

maandag 19 mei 2008

Mickey of terror?!

Disneyland Parijs heeft sinds enkele maanden de nieuwe attractie ‘Tower of Terror’ geopend; een heftige attractie kun je wel zeggen, want je wordt in een lift alle kanten op geschoten. Mooie attractie, goed gethematiseerd, alles erop en eraan. Tijdens deze ‘ride’ wordt een foto van je gemaakt, en je raadt het al: iedereen staat daar gillend op met de haren overeind.

Allemaal heel leuk en aardig (als je ervan houdt tenminste), maar nu heeft Disney een nieuwe Mickey Mouse knuffel ontworpen voor deze attractie. Je kunt wel zeggen een ‘Mickey of Terror’ (zie foto hieronder). Deze knuffels liggen nu in de Disney shops in het park.

Maar wat is dit nu? Een grappige promotiestunt, of het verkrachten van een goed concept?

Mickey_towerofterror

Naar mijn mening maakt Disney hier een grote fout. Mickey Mouse, die altijd vrolijk en vriendelijk is, wordt nu geassocieerd met woorden als ‘eng’, ‘bang’ etc.

Eén van de belangrijkste lessen in deze branche is toch om een goed concept niet te veranderen?
Ik ben benieuwd naar jullie mening!

vrijdag 28 maart 2008

Kippenvel

Helaas ontbreekt bij veel concerten nog de echte beleving. Het is ongetwijfeld natuurlijk ook moeilijk om dat bijvoorbeeld in een Ahoy voor elkaar te krijgen.

Gisteravond ben ik naar een pianoconcert van Jan Vayne (met vocale ondersteuning van Petra Berger) in de Concertzaal Tilburg geweest. En hoewel daar niets bijzonders te zien was qua decor, licht, geluid, geur of wat dan ook, heb ik er wel een echt ‘belevingsgevoel’ aan overgehouden. Hoe dat komt? Die man is een belevenis op zich! Zijn lange blonde haren en charme / humor maken het al een show. Maar dan begint ‘ie te spelen… Heb je wel eens 1 minuut zijn vingers gevolgd als ‘ie piano speelt?! Ik werd werkelijk waar vanaf rij 3 bijna gehypnotiseerd en ik kreeg tintelingen in mijn eigen vingers! Ongelofelijk wat een snelheid en met welk gemak hij dat doet. Om dan nog maar te zwijgen over de indrukwekkende improvisaties die hij speelt en de interactie die hij heeft met het publiek.

Volgend jaar weer! J Ondertussen ga ik zelf goed oefenen.

Dsc00720

maandag 10 maart 2008

Echter dan echt

Weet niet of jullie de documentaire 'Echter dan echt' van De Donderdag Documentaire al kennen, zo niet, dan is het zeker een aanrader! Zo ja, dan nog een keer!
Een documentaire over beleving, authenticiteit en waar we nu eigenlijk mee bezig zijn.

Check de volgende link: Echter dan echt en klik dan halverwege de pagina op het blauwe pijltje achter 'Echter dan echt'.

Veel kijkplezier!

dinsdag 4 september 2007

Grootste shoppingmall van Europa in Tilburg?

Gisteren werd tijdens een persconferentie bekend gemaakt dat mogelijk de grootste Shopping Mall van Europa in Tilburg wordt gevestigd. Het moet een shopping mall naar Amerikaans voorbeeld worden; winkels, vrijetijdsvoorzieningen etc. Het MOB-complex, zoals de Mall (voorlopig) heet, moet 5 miljoen bezoekers per jaar trekken, 2500 arbeidsplaatsen creeren, een winkeloppervlakte van 100.000 m2 krijgen en 18 hectare aan recreatievoorzieningen.

Klinkt leuk! Toch? Op de website van het Brabants Dagblad wordt er in elk geval flink over gediscussierd, want deze Mall komt niet in het centrum van Tilburg, maar in Tilburg-Noord. Waarom daar? Er mag wel eens wat meer in het centrum worden geinvesteerd!
Ik weet het ook niet zo. De komende maanden zal een haalbaarheidsonderzoek uitwijzen of deze 400 miljoen kostende investering inderdaad haalbaar is in Tilburg-Noord.

Ondertussen ben ik benieuwd naar de mening van mensen uit de branche; wat vinden jullie van een grote shopping mall in Nederland? Het hele artikel is hier te lezen.

dinsdag 24 juli 2007

Tilburgse Kermis

Door de vele regen werd de Roze Maandag op de Tilburgse Kermis gisteren (23 juli) minder goed bezocht dan andere jaren (normaal 300.000, nu 200.000 bezoekers), maar dat bedierf de pret zeker niet! Met 245 attracties was de grootste kermis van de Benelux nóg groter dan vorig jaar. En wat staan er toch altijd weer gave dingen tussen!
Om een indruk te geven, hieronder een paar foto's. (Excuses voor de slechte fotokwaliteit; was fototoestel vergeten, dus alles met mobieltje gemaakt).

Dsc00486
Oh wat is 'ie mooi! Maar liefst 130 meter hoog.

Wat trouwens ook mooi is op de kermis, is de (publieksvriendelijke!) actie die de kermisexploitanten voeren tegen de geplande BTW-verhoging van het kabinet. Het kabinet wil de BTW voor ondermeer kermissen gaan verhogen van 6% naar 19%. Bij iedere attractie op de Tilburgse Kermis krijgt de bezoeker een flyer die hen attent maakt op de plannen van het kabinet. Als je je naam en krabbel invult op de flyer en vervolgens weer inlevert bij welke attractie dan ook, geef je aan niet achter de BTW-verhogingsplannen te staan. Daarnaast zullen op woensdag 25 juli alle kermisattracties 13 minuten stilstaan om te staken tegen de BTW-verhoging. Aanwezige kermisbezoekers krijgen op dat moment een lichtgevende stick uitgedeeld waarmee zij kunnen zwaaien als zij tegen de BTW-verhoging zijn. Diverse Tweede Kamerleden zijn uitgenodigd voor de actie.

Lees meer "Tilburgse Kermis" »

vrijdag 6 juli 2007

Ik heb 't gevickst!

Gisteren mocht ik mijn HBO diploma in ontvangst nemen op de NHTV in Breda.
Ik heb 't gevickst! Cum laude afgestudeerd van de opleiding Vrijetijdsmanagement, specialisatie Evenementenmanagement.

Img1183klein2
En hier is 'ie dan: het HBO diploma, waar ik 4 jaar hard voor heb gewerkt.

Img1211klein
En hier sta ik dan met mijn trotse ouders!

dinsdag 3 juli 2007

Cum laude afgestudeerd!

Met veel trots kan ik jullie vertellen dat ik vandaag ben afgestudeerd van de opleiding HBO Vrijetijdsmanagement met mijn afstudeerscriptie voor de Efteling.
En niet zomaar afgestudeerd... CUM LAUDE!
Ik heb een 8,5 voor mijn scriptie gekregen en een 9,0 voor mijn mondelinge verdediging!!

En nu... FEEST vieren!!

Vicky Vekemans
Vicky@vi-ve.nl

Lees meer "Cum laude afgestudeerd!" »

donderdag 17 mei 2007

Verbreding of verdieping?

Na een lange tijd niets te hebben geschreven (sorry, sorry), ben ik weer helemaal terug! De afgelopen 5 maanden heb ik het te druk gehad met afstuderen van mijn opleiding HBO Vrijetijdsmanagement... en hoe! Ik heb een geweldig mooi onderzoek voor de Efteling, afdeling Evenementen, mogen doen! Afgelopen woensdag was de deadline, nu alleen eind juni nog mijn mondelinge verdediging... en dan heb ik hopelijk op 6 juli mijn HBO-diploma in de pocket!

En dan? Goeie vraag! Eerst goed vakantie vieren natuurlijk. Maar daarna wil ik toch wel graag doorstuderen; hoe graag ik die eventbranche al in wil gaan. Van jongs af aan heb ik al naar de universiteit willen gaan, dus dat ga ik nu doen ook. De vraag is alleen: welke studie? Ik vind teveel dingen leuk, waardoor er veeeeel studies zijn die ik graag wil gaan doen. Journalistiek, fotografie, media, marketing, vrijetijd etc.

Gelukkig ben ik inmiddels gekomen tot 2 studies die me erg aanspreken, namelijk Vrijetijdswetenschappen en Communicatiewetenschappen. De eerste is ongeveer hetzelfde als mijn huidige opleiding maar dan een niveau hoger, en de andere zou een mooie aanvulling zijn op mijn huidige studie.

Maarja.. wat kies ik dan? Ga ik voor verdieping, of toch voor verbreding? Graag jullie mening!

zondag 3 december 2006

Stelling over beleving 2

Gezien de vele reacties die ik op mijn vorige stelling over beleving kreeg (zie hier), heb ik op basis van alle reacties weer een nieuwe stelling bedacht:

Concerten zijn (nog) niet interactief genoeg; uiteindelijk zal alleen het echt interactieve als beleving worden ervaren.

Toelichting bij de stelling:
Een beleving is pas interactief als het publiek kan bepalen wat er bijv. op het podium gebeurd. Denk aan repetoirekeuze en volgorde of improvisatietheater met het publiek. Bij een concert staan mensen wel mee te zingen en te dansen, maar ze hebben geen invloed op de show, waardoor er geen interactie plaatsvindt.

Hpim3710
Foto: Marco Borsato in Sportpaleis Antwerpen (Juni 2005); geen beleving?

vrijdag 10 november 2006

Stelling over beleving

De ultieme beleving; je ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt. Je gaat er helemaal in op. Pine en Gilmore, pioniers van de beleveniseconomie, noemen het een nieuw tijdperk.

Waarom kost een kop koffie in café Florian aan het San Marcoplein in Venetië meer dan in een eenvoudige koffieshop of thuis op de bank? Wat zoeken kinderen en volwassenen in Disneyland? Waarom zijn mensen bereid flink meer te betalen voor een kerstboom, wanneer ze die kopen bij een tuincentrum met een volledig ingerichte kerstshow, compleet met rondwandelende kerstman en glühwein?

Over de beleveniseconomie, ofwel Experience Economy, zijn nogal verdeelde meningen: Is het inderdaad de toekomst of slechts een trend? Daarom de volgende stelling:

Mensen worden overladen met marketingtrucs; ze kijken over niet al te lange tijd dwars door de beleving heen.

Sanmarco_1

Een kop koffie op het San Marco plein; 15 euro.

woensdag 1 november 2006

Roken? Nee joh, ik heb een gsm!

Wat een geweldige show. Marco Borsato wist er afgelopen zaterdag in het Gelredome te Arnhem echt weer een feestje van te maken. Marco in het rood, podium in het rood, publiek in het rood; alles ROOD!

Dsc00362

En tja, bij een beetje concert hoort er toch een 'romantisch' liedje bij waarbij iedereen zijn aansteker in de lucht laat branden en heen en weer zwaait. Ohh, wat mooi toch altijd! Maar helaas kwam er geen mooie lichtjesregen in het Gelredome toen Marco iedereen vroeg om zijn aansteker op te steken. Want tja, wie rookt er tegenwoordig nog! Gelukkig wist Marco daar mooi op in te spelen... heel simpel: Iedereen zijn mobieltje in de lucht!    Zie hieronder het resultaat:

Dsc00351_1 

zaterdag 28 oktober 2006

Hoeveel bezoekers? Mwah, ik schat zo'n 30.000

Het probleem speelt bij zowat iedere evenementenorganisator; je organiseert een evenement en je bent na afloop benieuwd hoeveel bezoekers er op af zijn gekomen. Maarja, hoe meet je dat nou? Je kunt wel leuk op het gevoel een schatting maken, maar grote kans dat je er dan ver naast zit.

Als 4-jaars studente Vrijetijdsmanagement is het voor mij natuurlijk een enorme uitdaging om dat probleem op te lossen. Daarom ben ik, samen met 7 andere projectleden, in opdracht van ReSpons, MeerWaarde en BV De Nieuwe Aanpak (die samenwerken onder de naam 'Event Audit') een betrouwbare en betaalbare meetmethode aan het onderzoeken voor het tellen van bezoekersaantallen op evenementen.

Lees meer "Hoeveel bezoekers? Mwah, ik schat zo'n 30.000" »

zaterdag 21 oktober 2006

Wist je dat...

Voor een schoolproject ben ik het boekingsproces van artiesten aan het onderzoeken. Opzich niet iets nieuws zou je zeggen, maar het is toch leuk om te horen wat mensen uit het veld over dat proces zeggen. Ik heb een aantal mensen geinterviewd en daar kwamen toch een hoop interessante dingen uit....

Wist je dat:
... de artiest vaak een heel normaal persoon is, maar de manager sterallures heeft?
... het verstandig is om voor een show van bijv. BB King een extra verzekering af te sluiten, voor het  geval 'ie plots de pijp uitgaat?
... vaak pas op de laatste honderd kaartjes van een groot concert winst wordt gemaakt?
... Madonna ongeveer 5 miljoen eurie voor één concert kost?
... ik datzelfde concert voor 1 miljoen eurie doe? ;-)

Lees meer "Wist je dat..." »

Even voorstellen...

Allereerst Henk-Jan: tof dat ik als gastblogger op HighProfile mag schrijven!

Ik zal mezelf even voorstellen: Mijn naam is Vicky Vekemans, 20 jaar en woonachtig in een dorpje nét onder Tilburg. Momenteel ben ik 4e-jaars studente Vrijetijdsmanagement, met als specialisatie Evenementenmanagement, op de NHTV Internationale Hogeschool Breda. Dit is mijn laatste jaar op de NHTV, want van januari t/m juni 2007 zal ik afstuderen bij De Efteling Evenementen. En daar heb ik natuurlijk onwijs veel zin in!

Lees meer "Even voorstellen..." »